sepa

Om een incassobatch the genereren dient u enkele stappen te doorlopen. Controleert u eerst of alle incassant gegevens juist zijn ingevuld, dit doet u hier.

Vanuit het overzicht uitgaande facturen kiest u de te incasseren facturen, hier kunt u eventueel een filter toepassen. Omdat SEPA het onderscheid maakt tussen eenmalige, eerste en periodieke afschrijvingen, alsook een onderscheid tussen zakelijk en particuliere raden wij u aan hier voor tags aan de facturen toe te voegen. Zo kunt u bij het aanmaken van een batch altijd de juiste type facturen selecteren. In onderstaand voorbeeld zal alleen een onderscheid gemaakt worden tussen FRST (eerste incasso) en RCUR (recurring/periodieke incasso).

Klik hier voor de SEPA begrippenlijst.

Stap 1: Pas een (optioneel) filter toe en selecteer de resultaten.

In dit voorbeeld zijn alle openstaande facturen tot en met 01/05 geselecteerd. Het vinkje bij ‘Selecteer alle 25 resultaten’ zorgt ervoor dat ook de resultaten welke niet op deze pagina getoond worden meegenomen worden in de selectie.

select_invoices

Stap 2: Creëer een incasso batch

Na het kiezen voor ‘Genereer incasso bestand’ zult u worden doorgestuurd naar het overzicht van al uw incasso batches.

invoices_export_sepa

Stap 3: Incasso batch instellingen

Geef hier per incassobatch enkele details op. Zoals sequence type, local instrument en de execution date. Let erop dat afhankelijk van het type incasso de execution date in de toekomst dient te liggen. Uw bank kan hier ook nog afwijkende eisen aan stellen.

incasso_batch_overview

Stap 4: Incasso batch downloaden

Als u alles heeft ingesteld kunt u de batch downloaden. Elke download krijg een eigen ID mee zodat u nooit hetzelfde bestand kunt uploaden bij uw bank. Dit ID vindt u in het overzicht als ‘versie’.

incasso_batch_overview_download

Stap 5: Incasso batch wijzigen

Als de batch door uw bank geweigerd wordt omdat het bestand fouten bevat in de afzonderlijke incassoregels kunt u deze een voor een wijzigen.

incasso_batch_overview_editIn onderstaand scherm ziet u hoe u per regel wijzigen door kunt voeren, bijvoorbeeld het Mandate Id (machtigingsnummer), tenaamstelling of IBAN nummer. Sla deze wijzigingen per regel op en download vervolgens het bestand opnieuw.

incasso_batch_details